ŠAHISTI „POLETA“ PONOVO U SEDLU

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane „covid mjerama“ 19. i 20. studenog je u organizaciji Šahovskog kluba slijepih „Polet“u Zagrebu održan već 41. po redu, Memorijalni turnir „Vladimir Mirković“. Ta dva dana se u klupskim  prostorijama naše udruge osjećala atmosfera kakva prati šahovske turnire ma gdje se oni odigravali.

U prostoriji gdje su se igrale partije vladao je mir i tišina, a čuo se samo zvuk figura kod premještanja na šahovskoj ploči i diskretna objava odigranog poteza prema sustavu šahovske notacije. Igralo se u tzv. Klavir Sali (nekad se ta prostorija nazivala šah sala) dok su se igrači koji su završili svoje partije osvježavalii napitcima u velikoj Sali. Tu su se pratile pozicije na partijama koje su još u tijeku uz korištenje informacija dobivenih u prolazu od sudaca ili sudionika turnira koji imaju dovoljan ostatak vida da procijene poziciju na tabli.

Na turniru je sudjelovalo dvadeset igrača od kojih su petorica došla iz Slovenije čime je turnir imao međunarodni karakter. Kao zanimljivost među igračima su bile i dvije djevojke, Petra i Marina koje su pobrale simpatije zagrijanošću za šahovsku igru i benevolentnim stavom prema rezultatu svojih partija. Igrao je i pitomac COO „Vinko Bek“ Ivan. Ostali igrači su „stari“  znanci i poznavatelji šahovske igre. Nedostajali su neki igrači iz Hrvatske izvan Zagreba od kojih su neki otkazali nastup iz osobnih, neki iz financijskih razloga, a neki su se možda i uplašili eventualno lošeg rezultata koji bi im narušio sadašnji status među našim slijepim šahistima.

Igralo se u sedam kola po švicarskom sustavu pri ćemu je svaki igrač za pojedinu partiju imao najviše 45 minuta. Za one koji to moguće ne znaju ovaj sustav igre određuje da u slijedećem kolu igraju oni igrači koji imaju jednaki ili približno jednaki broj osvojenih bodova. Tako se osigurava da međusobno igraju igrači koji su trenutno slično plasirani, tj. igraju u načelu jjači sa jačima a slabiji sa slabijima. Ovakav sustav se primjenjuje uvijek kad ima puno igrača i zbog relativno kratkog vremena turnira ne može igrati svatko sa svakim.

Na kraju sedmog odigranog kola utvrđena je rang lista prema postignutim bodovima. Prvo mjesto je osvojio Milan Prpić iz Ličko Senjske županije, drugo Grega Čižman iz Slovenije a treće zagrepčanin Antun Mrnjec član ŠKS „Polet“a. Nakon podjele medalja i simboličnih nagrada za trojicu prvoplasiranih za završnicu je poslužen ručak za sve sudionike ove lijepe i uspješno organizirane manifestacije.

Uspješnosti organizacije, osim članova Poleta“, su pridonijeli i djelatnice i djelatnici Udruge slijepih Zagreb, i Tiflotehne doo kao i donatori među kojima se donacijom istakao GNK „Dinamo“.

Igračima „Poleta“ turnir je bio dobra priprema i trening za nastupe u redovnoj Petoj ligi Centar u kojoj se ovaj klub natječe.

I. Robić